NTFs digitale fagdag 2024

Vår nye digitale klinikkhverdag - hva kan vi forvente oss i fremtiden?

Vi gjentar suksessen NTFs digitale fagdag - en hel dag med direktesendt, flerkamera studioproduksjon med mulighet for interaktivitet, kommentarer og spørsmål underveis. I år handler fagdagen om hvordan ny teknologi og digitale hjelpemidler vil skape nye muligheter innen undervisning, forebygging, diagnostikk og behandling.

Dato: Fredag 6. september

Tid: kl. 0900 - 1600

Målgruppe: Allmennpraktiserende tannleger, medlemmer NTF

Fagdagen gir 7 timer i NTFs obligatoriske etterutdanning

Frist for lav påmeldingsavgift: 1. juli
Det er ingen grunn til å vente med påmeldingen - registrer deg før 1. juli for lav påmeldingsavgift. Etter denne datoen øker prisen med 500 kr.


Velg mellom direktesendt digital deltakelse - eller se det i opptak

Deltakerne vil i forkant av arrangementet få tilsendt en lenke med tilgang til fagdagen. Ved å følge sendingene direkte har du mulighet til interaktivitet, stemme på behandlingsalternativer og stille spørsmål underveis.

Hvis det er vanskelig å ta seg fri fra klinikken og/eller reise er den digitale fagdagen en fin måte å fylle på med etterutdanningstimer.

Hele programmet vil være tilgjengelig for påmeldte deltakere i 4 uker etter avsluttet arrangement slik at du kan få med deg alt det faglige og ved behov repetere forelesninger. Påmeldingen er bindende.


Avmelding

Påmeldingen er personlig og bindende. Vi minner om at kurset ikke krever live deltakelse, men kan sees i opptak. Manglende betaling regnes ikke som avmelding.

Avlysning av kurs

NTF forbeholder seg retten til å avlyse kurs der det ikke melder seg tilstrekkelig antall deltakere, eller dersom uforutsette forhold utenfor NTFs kontroll – force majeure – vanskeliggjør gjennomføring.

Vi gjentar suksessen NTFs digitale fagdag - en hel dag med direktesendt, flerkamera studioproduksjon med mulighet for interaktivitet, kommentarer og spørsmål underveis

Fagprogram

Kl

Tittel

Foredragsholder

0900 - 0910

Velkommen

Moderatorer

0910 - 0940

Ny teknologi skaper nye muligheter - Knekk ChatGPT-koden

Er ChatGPT bare for videregående-elever som vil jukse? Nei. Men hvordan skal vi egentlig bruke den til ordentlige og viktige ting? Det snakkes det for lite om, mener Per Kristian Bjørkeng. Han er forfatter og teknologijournalist i Aftenposten. Hans bok «Knekk ChatGPT-koden» handler om hvordan vi kan få utbytte av denne kraftige, fascinerende og upålitelige teknologien - uten at vi selv går i baret. Til oss kommer han for å fortelle om hvordan chatboten kan brukes til avanserte oppgaver som programmering uten å kunne programmere, eller til språkvask og idébobling.

Per Kristian Bjørkeng

0940 - 1000

Digitale verktøy i undervisningen - kan simulatorer erstatte pasienter?

Digitale simulatorer har kommet veldig langt, og nå har de blitt så gode at de gir en svært nøyaktig følelse av hvordan det er å for eksempel borre i digitalt kariøst vev, sammenlignet med «digitalt frisk» tannsubstans. I dette foredraget får vi en demonstrasjon av de nyeste simulatorene innen klinisk tannbehandling.

Ole M Kulbraaten

1000 - 1020

VR-briller i opplæring og etterutdanning

Noe av det mest krevende i rollen som helsepersonell er pasientmøter, og da særlig de møtene hvor pasienter fremstår svært følelsesladde ved at de for eksempel er veldig sinte og aggressive. Dette er svært komplisert å «øve på», men i Tromsø bruker de VR-briller for å trene på nettopp disse situasjonene, og det har fått svært gode tilbakemeldinger. Her får vi demonstrert hvordan virtuell virkelighet kan bidra til økt kompetanse i pasientmøter.

Hege Nermo

1020 - 1030

Oppsummering og spørsmål

Moderatorer

1030 - 1040

Pause


1040 - 1100

Pasientrettet digital informasjon

I dette foredraget får vi en innføring i hvilke muligheter vi har til å informere pasienter digitalt. Pasientkommunikasjon er svært viktig, og ved å bruke digitale kommunikasjonsplattformer har vi også mulighet til å vektlegge forebygging og gjøre dette lett tilgjengelig for pasientene.

Patrik Cetrelli & Line Cathrine Nymoen

1100 - 1120

Den digitale journalen - muligheter og begrensninger

Tannhelsejournalen er allerede digital og strukturert, men mulighetene som ligger i en god journal er lite utnyttet. Foredraget vil ta for seg noen av de mulighetene som ligger der, og hva de kan bety i hverdagen – samtidig som vi ser litt inn i fremtiden og ser på hva vi burde kreve av våre leverandører.

Jørn Andre Jørgensen

1120 - 1130

Oppsummering og spørsmål

Moderatorer

1130 - 1200

Lunsj


1200 - 1220

Radiologi - hva er nytt?

Når det gjelder bruk av KI i medisinen er det innenfor røntgen dette har kommet aller lengst. Xieqi Shi vil gi oss en introduksjon til hvilke verktøy som allerede er på plass, og hva vi kan forvente oss i dette feltet i nær fremtid. Er maskinene allerede bedre enn oss tannleger på diagnostisering?

Xieqi Shi

1220 - 1240

Kariologi - klinisk bruk av de nye verktøyene

Her får vi en gjennomgang av noen av de nyeste verktøyene innen radiologi som benytter KI, og vil lære hvordan disse kan hjelpe oss til enklere å diagnostisere karies og kvalitetssikre de aktuelle behandlingsvalgene i klinikken.

Sindre Hauge Larsen
& Xieqi Shi

1240 - 1250

Oppsummering og spørsmål

Moderatorer

1250 - 1310

Digitale verktøy innen tannteknikken

Tannteknikerne har benyttet seg av ulike digitale verktøy i arbeidshverdagen lenger enn tannleger. Vi vil her få en gjennomgang av disse og betydningen de har hatt for kvalitet og arbeidsprosesser på et tannteknisk laboratorium.

Jørgen Gad

1310 - 1330

Alignere - muligheter og begrensninger

Alignere kan nå behandle stadig flere bittfeil. Selv om kunstig intelligens gir støtte, kan vi ikke overlate diagnostikk, behandlingsmål eller teknikk til digitale verktøy alene. Som behandlere har vi ansvar for alle ledd i alignerbehandlingen. Gjort riktig har denne metoden enormt potensiale til å gi god pasient-sentrert omsorg til pasientene våre. Det vil bli vist konkrete eksempler på behandlinger og KI-verktøy som brukes i dag, og hvordan dette implementeres i klinikken.

Kasper Dahl Kristensen

1330 - 1340

Oppsummering og spørsmål

Moderatorer

1340 - 1350

Pause


1350 - 1405

Digital behandlingsplanlegging - smile design

Digitale hjelpemidler blir stadig mer tatt i bruk i odontologisk praksis. Nye digitale arbeidsmetodikker utvikles stadig for å optimalisere kliniske og tanntekniske prosedyrer samt oppnå tilleggsmål som helhetlige behandlingsforløp og mer samhandling med pasientene og tannteknikere. Foredraget tar sikte på å gi en innføring i hvordan man kan benytte disse teknikkene i odontologisk praksis.

Henrik Skjerven

1405 - 1425

Preparering og scan - tolking av digitalt avtrykk

Digitale avtrykk er nesten blitt mer vanlig enn konvensjonelle avtrykk de siste årene, og noen tannteknikere ønsker også hovedsakelig å få disse. Men er de like gode som de analoge? Hva må en være ekstra obs på, og er det noen situasjoner de ikke kan brukes? En av fordelene til de digitale skannerene er at man kan forstørre bildet av prepareringen og kvalitetssikre at prepareringen er godt gjengitt. Hvordan vet vi at vi har et godt skann av prepareringen?

Henrik Skjerven

1425 - 1445

Digitale hjelpemidler - 3D printere i klinikken

3D printere er omtrent blitt allemannseie og kan brukes til mye nyttig, også i tannlegepraksis. I dette foredraget får vi en grundig innføring i alle bruksområder en 3D-printer kan ha for tannleger. Mange mener at additive fremstillingsteknologier er fremtiden i odontologi.

 

Er utviklingen kommet så langt at alle tannleger bør vurdere innkjøp av en 3D printer? Foredraget tar sikte på en gjennomgang av aktuelle applikasjoner for 3D printing – og hvilke begrensninger som finnes per i dag.

Henrik Skjerven

1445 - 1450

Pause


1450 - 1520

3D printing og fresing av dentale restaureringer i klinikken

Her vil du få et innblikk i digital produksjon i klinikken ved hjelp av 3D printing og fresing. Du vil få se digital planlegging og gjennomføring. Kurset vil ta deg litt tilbake i tid, og se på hva som rører seg fremover i tid mht teknologi. Dette vil belyses med kasus av kroner/broer, implantatkomponenter, bittskinner og modellproduksjon. Både temporære og permanente løsninger. Det vil også reflekteres over programmer for design av konstruksjoner.

Jan Kirkedam

1520 - 1540

Samarbeid tannlege & tekniker

I en hektisk klinisk hverdag er det mye en skal tenke på. I denne delen av programmet legges det opp til en samtale mellom spesialist, tannlege og tanntekniker hvor de setter søkelys på hva som er viktig å få med i bestillingen mellom behandler og tekniker, og hvordan man legge opp til optimalt behandlingsresultat uten omgjøringer.

Jørgen Gad, Henrik Skjerven
& Jan Kirkedam

1540 - 1555

Oppsummering og spørsmål

Moderatorer

1555 - 1600

Takk for i år!


Foredragsholdere

Per Kristian Bjørkeng

Forfatter og journalist

Aftenposten

 

 

Ole Morten Kulbraaten

Tannlege

Privatpraktiserende

Universitetslektor, UiO

 

 

Hege Nermo

Tannlege

Forsker, TkNord-Norge

Førsteamanuensis, Norges arktiske universitet UiT

 

Patrik Cetrelli

Tannlege

Administrerende direktør

TkMidt

 

Line Cathrine Nymoen

Spesialtannpleier

Master i helseinformatikk

Forskningskoordinator

TkMidt

Jørn Andre Jørgensen

Tannlege

EPJ-rådgiver

Vestfold fylkeskommune

 

Xieqi Shi

Tannlege

Senior consultant in dento-maxillofacial radiology

Professor, UiB


Sindre Hauge Larsen

Tannlege

Instruktørtannlege UiB


 

Jørgen Gad

Autorisert tannteknikker

Master Dental Ceramist

 

 

Kasper Dahl Kristensen

Tannlege

Spesialist i kjeveortopedi

Privatpraktiserende

 

 

Henrik Skjerven

Tannlege

Spesialist i oral protetikk

Privatpraktiserende

Intruktørtannlege UiO

Jan Kirkedam

Tannlege

Privatpraktiserende



 

Earlybird

Frist for lav påmeldingsavgift: 1. juli - etter denne datoen øker prisen med 500 kr.

Student?

Medlemmer av NTF-Student har gratis deltakelse!

Se tannlegeforeningen.no/student for mer informasjon

Sist oppdatert: 1. juli 2024